top of page

Leer onderhoud

Handleiding leer 

downloaden:

Er is veel misverstand over onderhoud van een leren interieur.Vaak denkt men te kunnen volstaan met een klamme doek met water. Dit is echter uit den boze. Leer is door het looien vrij zuur qua Ph waarde. Om leer goed soepel en in balans te houden is het gebruik van de juiste reinigers en conditioners van levensbelang. Denk maar eens aan je eigen huid!

 

 

Stappen
  • Zuig het interieur grondig.Vergeet niet de plooien van het leer! Daar zit vaak veel vuil verstopt. Om krassen in het leer te voorkomen is het zeer belangrijk al het vuil wat in de naden zit op te zuigen. Om het los te krijgen gebruik een detailkwast met zachte haren.

  • Pak vervolgens de reiniger en spray wat reiniger op het oppervlak. Maak het leer niet te nat. Gebruik een katoenen pad om de reiniger te verdelen. Bij achterstallig onderhoud glimt het leer. Gebruik dan een speciale borstel om de reiniger met middelmatige kracht over het leer.

  • Werk van stiknaad naar stiknaad. Dus beperk de oppervlak die je gelijktijdig bewerkt.

  • Neem de reiniger af met een zacht katoenen doek. Liefst licht van kleur. Je ziet dan makkelijk hoeveel vervuiling in het leer zit.Wrijf niet heen en weer, maar neem in een richting af.

  • Herhaal deze stappen , tot er geen vuil meer in de doeken wordt opgenomen. Je herkent dit aan het feit dat je alleen nog maar wit opneemt met de doeken.

  • Laat het leer drogen. Afhankelijk van omstandigheden en temperatuur van 2 uur tot de volgende dag in het winterseizoen.

  • Voedt het leer met een leather milk. Doe dat in dunne laagjes. Je merkt aan het tempo waarin het door het leer wordt opgenomen of het leer aan de droge kant is of niet. Breng het aan met een zachte katoenen doek of gebruik een handige opbreng pad. Bij erg droog leer meermalen herhalen.

  • Na ongeveer een uur laatste leer opwrijven met een zachte doek.

  • Laatste stap is met name voor cabrio’s belangrijk: het aanbrengen van ledervet van Colourlock. Deze extra bewerking zorgt voor extra vocht afstotende werking. Open rijden zorgt voor een verhoogd riscio dat er wel eens wat spatwater binnenkomt!

 

Hoe vaak deze stappen doorlopen? Het hele interieur minimaal 1 x per jaar volgens deze stappen doorlopen. Bij intensief gebruik en/of vele kilometers de stappen 2 x per jaar uitvoeren. In het laatste geval de bestuurdersstoel iedere 3 maanden reinigen en conditioneren. 

Veel succes! 
 

De ultieme verzorging voor uw auto

bottom of page